Bij Medisch Voetzorg Zuid begrijpen we dat elke voet uniek is, en daarom streven we ernaar om op maat gemaakt advies te bieden voor jouw specifieke behoeften. Neem de eerste stap naar comfortabele voeten en ontdek de kennis en oplossingen die wij te bieden hebben.
Tenen
LikdoornsWat zijn likdoorns?
Een eeltpit (likdoorn of eksteroog) ontstaat wanneer er een grotere druk of spanning op de huid wordt uitgeoefend dan normaal. Draagt u bijvoorbeeld slecht passende schoenen, dan staat een bepaalde plek van de voet onder druk. De huid probeert zich te beschermen tegen die druk door meer hoorncellen te produceren. Dit wordt een ook wel eelt genoemd. Op de plek waar de druk het grootst is, wordt een hard stuk huid naar binnen geduwd. Zo ontstaat er een kegelvormige kern die bij aanhoudende druk steeds groter kan worden. Likdoorns komen meestal voor op de tenen, aan de onderkant van de voet en soms tussen de tenen.
Oplossingen voor likdoorns
Neem onmiddellijk de oorzaak van de druk weg. Vervang uw schoenen als ze niet goed passen
Een likdoorn kan door een gediplomeerd pedicure worden verwijderd
Bij de apotheek zijn likdoorn-verwerkende middelen verkrijgbaar. Deze middelen nemen niet de oorzaak weg, maar maken het hardere eelt zacht, zodat de pijn tijdelijk verminderd. Dit mag absoluut niet gebruikt worden door mensen met diabetes of een slechte wondgenezing.
Therapiemogelijkheden van de Register Podoloog
Siliconen orthese (=teenstukje)
Afwijkende teenstanden worden gecorrigeerd en/of drukplekken worden ontlast.
Podotherapeutische zolen
Zooltherapie voor een betere drukverdeling onder de voet waardoor de functie van de voeten verbetert en pijnklachten verminderen en/of verdwijnen. Het eelt groeit nu minder snel aan.
Instrumentele behandeling
Daarnaast dient het eelt regelmatig verwijderd te worden door een pedicure. Is de klacht zodanig dat de pedicure u niet meer kan helpen, dan behandelt de Register Podoloog het eelt.
Heeft u uw nagels te kort of in een verkeerde vorm afgeknipt, dan kan de harde rand in de tere huid rondom de nagel dringen. Dit is behoorlijk pijnlijk. U kunt dan geneigd zijn om de nagel nog verder langs de zijkant af te knippen.
Hoewel dit tijdelijk verlichting brengt, maakt u het probleem zo nog erger. De nagel groeit dan nog dieper in het vlees en soms breekt er een splinter van de nagel af. Wanneer een nagelsplinter in de huid dringt, kan er een infectie ontstaan. De teen gaat dan bloeden, etteren en is zeer pijnlijk.
Nagels knippen
Knip nagels langs de bovenkant van de teen af.
Ga nooit zelf prutsen aan een ingegroeide teennagel, maar raadpleeg een gediplomeerd pedicure of Podoloog.
Draag geen strakke sokken of (te) kleine schoenen als u vaak last heeft van een ingegroeide teennagel: door de druk van buitenaf worden de teennagels tegen elkaar geduwd en snijdt de nagelrand nog dieper in het vlees.
Podotherapie
Kan een pedicure u niet meer helpen dan behandelt de Register Podoloog de nagel.
Mogelijkheden zijn:
- Spicula verwijderen zonder de huid te beschadigen.
- Antidrukstukje maken zodat de nagelwal niet meer tegen de nagel drukt.
- Nagelbeugel om de nagelplaat een betere vorm te geven, zodat hij niet weer opnieuw in kan groeien.
Bij een hamerteen is één van de gewrichten gebogen. Deze aandoening komt meestal voor in de tweede teen, omdat deze van nature het langst is.
Hamertenen hebben schoeisel nodig die aan de voorkant zoveel ruimte bieden dat ze de tenen niet beschadigen. Een veterschoen voorkomt het naar voren glijden van de voet.
Hamertenen kunnen, als de beweeglijkheid in de gewrichtjes het toelaat, gecorrigeerd worden met een silicone-orthese. Dit is een teenstukje van silicone dat in de juiste vorm gekneed wordt op de voet om een goede teenstand te creëren. Drukplekken worden tevens ontlast.
De Hallux Valgus/knok is een scheefstand van de grote teen. Een puntige schoen (met hoge hak) is een belangrijke boosdoener. Deze schoenen dwingen de tenen in een verkeerde stand. Door de druk op de knok kan het bot gaan groeien (woekeren) en er kan een likdoorn of ontsteking op ontstaan. Deze woekering is alleen te stoppen door schoenen te dragen met een lage hak en juiste breedte en het dragen van een ontlastende siliconen orthese.
Podotherapie voor de knok
Erfelijke aanleg of een verkeerde voetstand kunnen deze afwijking verergeren. Door middel van goede schoenen en corrigerende zolen te dragen is de scheefstand van de grote teen af te remmen. Een antidrukstukje kan de druk op de knok verminderen.
Podotherapeutische zolen zijn corrigerende zolen. Dat wil zeggen de voetstand wordt geactiveerd in tegenstelling tot steunzolen waarbij de voeten lui kunnen worden. De correctie wordt toegepast nadat er door middel van biomechanische metingen is vastgesteld wat de neutrale stand van de voet moet zijn. Omdat dit bij iedere voet anders is, worden de zolen individueel gemaakt en wordt er geen gebruik gemaakt van halffabricaten.
Chronische klachten zijn klachten die langer dan 3 maanden bestaan. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat chronische pijn een andere aanpak nodig heeft dan acute pijn. Het is niet zinvol om de behandeling te richten op het bestrijden van de pijn. Het is van belang om de functie te herstellen en de belastbaarheid op te bouwen via aangepaste training. Dan is het vrijwel altijd mogelijk om in het dagelijks leven beter te functioneren.
Bij chronische klachten is het dragen van podotherapeutische zolen niet altijd voldoende. Aanvullende therapieën zoals loopoefeningen, rekoefeningen, manueel therapie, belastbaarheid opbouwen en ontspanningstechnieken dragen bij aan klachtenvermindering.
Mensen met diabetes hebben een grotere kans op problemen met de voeten en de huid dan mensen zonder diabetes. Het is raadzaam om de voeten regelmatig te laten controleren door een medisch pedicure en een Register Podoloog. De Podoloog kan door middel van een siliconen orthese of podotherapeutische zolen drukplekken ontlasten en beschadigingen voorkomen.
Eelt ontstaat wanneer er een grotere druk of spanning op de huid wordt uitgeoefend dan normaal. Draagt u bijvoorbeeld slecht passende schoenen of heeft u een verkeerde stand van de voet, dan staat een bepaalde plek van de voet onder druk. De huid probeert zich te beschermen tegen die druk door meer hoorncellen te produceren. Dit wordt een ook wel eelt genoemd. Op de plek waar de druk het grootst is, wordt een hard stuk huid naar binnen geduwd. Zo ontstaat er een kegelvormige kern die bij aanhoudende druk steeds groter kan worden. Dan noemen we het een likdoorn of eeltpit. Deze komen meestal voor op de tenen, aan de onderkant van de voet en soms tussen de tenen.
Oplossing
- Neem onmiddellijk de oorzaak van de druk weg. Vervang uw schoenen als ze niet goed passen
- Eelt of een likdoorn kan door een gediplomeerd pedicure worden verwijderd
- Bij de apotheek zijn likdoorn-verwerkende middelen verkrijgbaar. Deze middelen nemen niet de oorzaak weg, maar maken het hardere eelt zacht, zodat de pijn tijdelijk verminderd. Dit mag absoluut niet gebruikt worden bij mensen met diabetes of een slechte wondgenezing.
Therapiemogelijkheden van de Register Podoloog
- Siliconen orthese (=teenstukje)
Afwijkende teenstanden worden gecorrigeerd en/of drukplekken worden ontlast. - Podotherapeutische zolen
Zooltherapie voor een betere drukverdeling onder de voet waardoor de functie van de voeten verbetert en pijnklachten verminderen en/of verdwijnen. Het eelt groeit nu minder snel aan. - Instrumentele behandeling
Daarnaast dient het eelt regelmatig verwijderd te worden door een pedicure. Is de klacht zodanig dat de pedicure u niet meer kan helpen, dan behandelt de Register Podoloog het eelt.
Op dit moment zijn er meer dan 200 aandoeningen bekend, die onder de term Reuma vallen. Iedere reumatische aandoening heeft zijn eigen oorzaken, symptomen en gevolgen maar uit onderzoek is gebleken dat 80-96% van alle reumapatiënten voetklachten heeft!
Bij enkele vormen van reuma kan door ontstekingsprocessen in en rondom de voetgewrichten de stand van de voeten veranderen. Hierdoor kunnen pijnlijke drukplekken ontstaan of de voet kan verstijven waardoor deze niet goed meer functioneert.
Met behulp van podotherapeutische zolen of aanpassingen in de schoen kan de podoloog voor pijnverlichting zorgen, tijdens het lopen. Daarnaast zal de podoloog indien nodig een schoenadvies geven. Hierdoor zal de patiënt beter weten wat voor soort schoenen bij zijn/haar voeten passen.
Op deze pagina vindt u in vogelvlucht enkele therapiemogelijkheden en mogelijke indicaties. In werkelijkheid is het klachtenbeeld zeer divers en is deze brochure te summier om alle mogelijkheden op te sommen.
Werkwijze
De podoloog begint het onderzoek met een vraaggesprek naar aanleiding van de klacht. Vervolgens beoordeelt de Podoloog de bewegingsmogelijkheden van de voeten en benen. Zowel in zithouding als tijdens het staan en lopen worden specifieke bewegingen van voeten en benen getest. De bevindingen, dynamische analyse van het lopen, conclusies en het behandelplan van de podoloog worden besproken met de patiënt en gerapporteerd aan de verwijzer. Indien nodig worden andere disciplines ingeschakeld en/of behandelingen op elkaar afgestemd.
Doel
Door tijdig ingrijpen van de Podoloog wordt getracht om voetklachten te verminderen en om pijn te bestrijden. Let wel volledige genezing van de reumatische voetklachten is niet mogelijk.
Therapie mogelijkheden
Zooltherapie voor een betere drukverdeling onder de voet waardoor de
functie van de voeten verbetert en de pijnklachten verminderen.
Tijdelijke vilttherapie om pijnlijke plekken direct te ontlasten en/of te beschermen.
Siliconen orthese (=teenstukje) om afwijkende teenstanden te corrigeren en/of ter voorkoming van drukplekken.
Adviezen m.b.t. dagelijkse voet- en/of nagelverzorging.
Specifieke schoenadviezen voor patiënten met reumatische klachten.
Wondverzorging.
Indicaties
- Afwijkende voet- en teenstanden.
- Pijnlijke voeten, tenen en/of nagels.
- Voorvoetklachten.
- Eelt- en/of likdoornvorming.
- Pijn in de hiel.
- Knie-, heup- en rugklachten door verkeerde voetstand.
Waardoor ontstaat zweten
Door warmte: Bij een toegevoegde warmtebron, zoals bijvoorbeeld in de zomer, zal de temperatuur van de opperhuid toenemen. ook bij het drinken van warme dranken ontstaat er een reflexmechanisme. Zelfs bij het opwarmen van de spieren.
Bij emotie: Bij een plotselinge prikkel (een intense emotie) vermeerdert het transpireren in de handpalmen, onder de voetzolen en op het voorhoofd. Het uitdrijven van het zweet via de voetzool maakt een uitstoot van afvalstoffen mogelijk en zorgt voor een beter onderhoud van de vochtigheidsgraad van de hoornlaag, waardoor de toestand voor het lopen en sporten verbetert.
In sommige gevallen kan het zweten overmatig worden:
Overmatig transpireren in het algemeen: Dit komt voor bij ziekte, bij bepaalde endocriene stoornissen (afwijkende klierwerking), bij zwaarlijvige mensen en bij suikerpatiënten. Naast een specifieke behandeling past men een behandeling toe op de huid met antitranspiratiemiddelen
Plaatselijk overmatig transpireren: Wanneer de voeten overmatig transpireren is er sprake van een echte huidaandoening. Men schat het aantal betrokkenen op ongeveer 25% van de bevolking. Indien in de zomer het transpireren een alledaags verschijnsel is, dient men het hele jaar de overmatige transpiratie te behandelen.
Gevolgen van overmatige transpiratie:
Afbraak van de opperhuid: Overmatig zweten wordt al snel een handicap door onaangename sociale, beroepsmatige en pathalogische gevolgen (hyperhidrose). het bevordert het doorweken van de huid en woekering van bacteriën, de voetzool doet pijn, de huid is wit, “vol vocht” en is doorploegd met diepe groeven die de ontwikkeling van schimmelinfecties bevorderen (atletes foot). Dit verschijnsel komt veelvuldig voor bij personen die voor hun werk laarzen of veiligheidsschoenen dragen die de verdamping van het zweet onmogelijk maken. Ook in de winter treft men dit verschijnsel aan bij hen die hoge laarzen, slecht verluchte schoenen, winter- en skischoenen dragen.
Onaangename geuren: De woekering van microben is de oorzaak van de onaangename zweetgeur (bromidrose), zij maakt de huid alkalisch en dit kan leiden tot superinfectie. Dit probleem doet zich tegenwoordig veelvuldig voor bij jongeren die slecht geventileerde en ongeschikte sportschoenen dragen en bij volwassen personen in het algemeen. Daarom wordt de voethuid kwetsbaar en is het noodzakelijk om:
- Het transpiratievolume te verminderen en te regelen.
- De onaangename geuren weg te nemen
- De zuurgraad (pH) van de huid te reguleren
- De opperhuid te versterken
Verzorgingsadvies
- ‘s Ochtends de voeten met lauwwarm water wassen. Goed nadrogen en voetpoeder gebruiken.
- ‘s Avonds: de voeten met lauwwarm water wassen. Goed nadrogen en antitranspiratie-voetcreme gebruiken.
- Tweemaal daags schone katoenen sokken die in de kookwas kunnen. Dit om schimmelvorming tegen te gaan.
Afdek van de podotherapeutische zolen:
- Er zijn afdeklagen die beter bestand zijn tegen transpiratie.
- Medical leather. Dit is een speciaal gelooid leer.
- EVA. Dit is een kunstrubber die afwasbaar is en waar geen schimmels in kun groeien
Voorvoet
SesamoïdesDe meeste botten van het menselijke lichaam zijn met elkaar verbonden door gewrichten. Er zijn er echter een paar die niet aan deze regel voldoen. Deze staan in contact met pezen of zijn door spieren ingekapseld. Dit zijn de sesamoïdes.
De knieschijf (patella) is het grootste sesamoïde. Twee andere hele kleine sesamoïdes (sesambeentjes) bevinden zich aan de onderzijde van de voet, bij de grote teen. Ze zorgen voor een glad oppervlak waarover de pezen kunnen glijden, tevens helpen ze de pezen om meer spierkracht te kunnen ontwikkelen. De sesamoïdes in de voorvoet zijn ook van dienst bij het dragen van het lichaamsgewicht.
Net als andere botten kunnen de sesamoïdes breken, ook de pezen in de omgeving van de sesamoïdes kunnen geïrriteerd of ontstoken raken. Dit noemen we sesamoïditis en is een vorm van een peesontsteking. Dit komt o.a. veel voor bij balletdanseressen, hardlopers en volleyballer.
Symptomen
De pijn is geconcentreerd onder de grote teen ter hoogte van de bal van de voet. Bij sesamoïditis ontwikkelt de pijn zich geleidelijk dit in tegenstelling tot een breuk (fractuur) waarbij deze acuut (plotseling) ontstaat.
Zwelling kan, maar hoeft niet aanwezig te zijn en het buigen en strekken van de grote teen kan lastig en pijnlijk zijn.
Behandeling
De behandeling van sesamoïditis is meestal conservatief, dat wil zeggen zonder ingrijpende maatregelen, zoals een operatie.
De activiteit/belasting die de klachten veroorzaakt heeft, staken.
Ontlast de voetzool en “ijs” eventueel de aangedane plaats. IJzen nooit direct op de huid, maar door middel van een ice-pack of ingepakt in een handdoek.
Podoloog
De Podoloog kan in veel gevallen de oorzaak van de blessure traceren en behandelen. Door de pijnlijke sesambeentjes drukvrij te leggen middels een zooltherapie of direct te ontlasten met een taping of vilttherapie.
Voorvoetklachten komt veel voor. Van vermoeide voorvoeten tot aan helse pijnen. Uw podoloog analyseert de oorzaak en geeft u advies.
De volgende klachten zijn kenmerkend voor pijn onder de voorvoet (meestal hebt u niet alle klachten):
- Scherpe, stekende of brandende pijn onder de kopjes van uw middenvoetsbeentjes. De pijn kan onder de middelste kopjes zitten, maar ook juist onder het kopje achter de grote teen;
- Pijn die erger wordt door lopen en lang staan en verbetert door rust;
- Pijn die uitstraalt naar de tenen;
- Een doof gevoel of tinteling in de tenen;
- Het gevoel alsof de sok opgerold zit onder de voet;
- Klachten die verergeren bij lopen op blote voeten;
- Klachten die verergeren bij het lopen op nauwe schoenen of schoenen met hoge hak;
- Veel eelt onder de voorvoet
In de voet zitten vijf middenvoetsbeentjes, die lopen van ongeveer het midden van uw voet (de wreef) tot net achter de tenen. Het eerste middenvoetsbeentje, achter uw grote teen, is korter en dikker dan de andere vier, die zijn meestal ongeveer even lang. De uiteinden van de middenvoetsbeentjes noemen we de kopjes. Het gedeelte van de voet waar deze kopjes zitten, dus net achter de tenen, heet de bal van de voet.
Pijn onder de bal van de voet wordt ook wel metatarsalgie genoemd. Metatarsalgie is een Latijns woord, letterlijk betekent het: pijn onder de kopjes van de middenvoetsbeentjes.
Hoe ontstaat pijn onder de voorvoet?
- Overbelasting van de voet
Wanneer u met uw voet afzet om te lopen of springen, steunt u met uw gewicht op uw middenvoetsbeentjes en tenen. Het grootste deel van het gewicht wordt gedragen door het eerste en tweede middenvoetsbeentje, dus de botjes achter uw grote teen en de teen hiernaast.Voorvoetklachten ontwikkelen wanneer er extra druk op uw middenvoetsbeentjes komt of wanneer de druk niet meer eerlijk wordt verdeeld. - Intensief trainen of hardlopen: Veel druk op de voorvoet
Bij hardlopen of andere sporten waarbij u met uw voet veel afzet, komt er veel druk op de voorvoet. Bij zulke sporten is het risico groter om voorvoetpijn te krijgen, vooral als uw schoenen slecht passen of versleten zijn. - De vorm van de voet: Grote druk op de middenvoetsbeentjes
Soms komt er meer druk op een middenvoetsbeentje door de vorm van de voet. Bij een holvoet bijvoorbeeld, is de druk op de middenvoetsbeentjes groter.
Wanneer het tweede middenvoetsbeentje veel langer is dan het eerste, komt er extra gewicht op dit botje, het eerste middenvoetsbeentje draagt dan minder. - Hamer- of klauwteen: Kromme teen zorgt overbelasting
Bij een hamer- of klauwteen zijn één of meerdere tenen naar beneden gebogen. Zo’n kromme teen zorgt ook dat er meer druk op de middenvoetsbeentjes komt. - Overgewicht: Extra last voor uw voorvoet
Bij staan en lopen draagt uw voorvoet uw gewicht. Overgewicht betekent daarom een extra last voor de botjes van uw voorvoet. Een gezond gewicht kan daarom helpen bij voorvoetpijn. - Verkeerd schoeisel: Overbelasting van uw voorvoet
Wanneer u op hoge hakken loopt, steunt u vooral op uw voorvoet. Uw voorvoet krijgt het hierdoor extra zwaar.
Wanneer u schoenen met een smalle, puntige neus draagt, kan uw voorvoet ook pijn gaan doen. De botjes in de voorvoet worden dan naar elkaar toegedrukt en kunnen niet meer goed uw gewicht dragen. - Breuk of scheur: Ontstaan van marsbreuken
Wanneer er te veel druk staat op de middenvoetsbeentjes, kan er een breuk in een of meerdere middenvoetsbeentje ontstaan, of een scheur in de banden die de gewrichtjes in de voorvoet ondersteunen.
Marsbreuken zijn piepkleine scheurtjes in het bot, die langzaam aan steeds groter worden. De scheurtjes ontstaan doordat het bot overbelast wordt, of doordat het bot niet sterk genoeg is voor de belasting. - Vetkussen onder de voet wordt dunner: Schokken worden minder goed opgevangen
Onder de kopjes van de middenvoetsbeentjes zitten vetkussentjes. Deze vetkussentjes vangen de schokken van het lopen op en helpen om het gewicht eerlijk over de voorvoet te verdelen. Op deze manier beschermen deze kussentjes de botten en andere structuren in de voorvoet. Ook onder de hiel van de voet zit zo’n vetkussen. - Ouderen
Bij het ouder worden, neemt waarschijnlijk de dikte en de kwaliteit van dit vetweefsel wat af. De vetkussentjes kunnen dan niet meer goed de schokken absorberen. Daarom hebben ouderen eerder last van voorvoetpijn. - Reuma
Bij patiënten met reumatoïde artritis verschuift het vetkussen onder de voorvoet soms naar voren (richting de tenen). De kopjes van de middenvoetsbeentjes zijn dan niet meer goed beschermd. In ernstige gevallen zijn de kopjes van de middenvoetsbeentjes zelfs voelbaar onder de huid. - Andere oorzaken
Bij mensen met holvoeten en patiënten met suikerziekte kunnen de vetkussens onder de voorvoet erg dun worden. Er is ook een groep mensen met een (heel) dun vetkussen onder de voorvoet waarbij de oorzaak (nog) niet is gevonden. - Pijn en eelt
De belangrijkste klachten zijn pijn en eelt. Soms zit het eelt op één specifieke plek, bijvoorbeeld onder het tweede middenvoetsbeentje, maar het kan ook verspreid onder de hele voorvoet zitten.De klachten kunnen geleidelijk ontstaan, maar ze kunnen ook heel plotseling ontstaan, bijvoorbeeld na het dragen van een nieuw paar schoenen, of als u plotseling veel meer bent gaan sporten of een lange wandeling hebt gemaakt.
Chronische klachten zijn klachten die langer dan 3 maanden bestaan. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat chronische pijn een andere aanpak nodig heeft dan acute pijn. Het is niet zinvol om de behandeling te richten op het bestrijden van de pijn. Het is van belang om de functie te herstellen en de belastbaarheid op te bouwen via aangepaste training. Dan is het vrijwel altijd mogelijk om in het dagelijks leven beter te functioneren.
Bij chronische klachten is het dragen van podotherapeutische zolen niet altijd voldoende. Aanvullende therapieën zoals loopoefeningen, rekoefeningen, manueel therapie, belastbaarheid opbouwen en ontspanningstechnieken dragen bij aan klachtenvermindering.
Mensen met diabetes hebben een grotere kans op problemen met de voeten en de huid dan mensen zonder diabetes. Het is raadzaam om de voeten regelmatig te laten controleren door een medisch pedicure en een podoloog. De podoloog kan door middel van een siliconen orthese of podotherapeutische zolen drukplekken ontlasten en beschadigingen voorkomen.
Eelt ontstaat wanneer er een grotere druk of spanning op de huid wordt uitgeoefend dan normaal. Draagt u bijvoorbeeld slecht passende schoenen of heeft u een verkeerde stand van de voet, dan staat een bepaalde plek van de voet onder druk. De huid probeert zich te beschermen tegen die druk door meer hoorncellen te produceren. Dit wordt een ook wel eelt genoemd. Op de plek waar de druk het grootst is, wordt een hard stuk huid naar binnen geduwd. Zo ontstaat er een kegelvormige kern die bij aanhoudende druk steeds groter kan worden. Dan noemen we het een likdoorn of eeltpit. Deze komen meestal voor op de tenen, aan de onderkant van de voet en soms tussen de tenen.
Oplossing
- Neem onmiddellijk de oorzaak van de druk weg. Vervang uw schoenen als ze niet goed passen
- Eelt of een likdoorn kan door een gediplomeerd pedicure worden verwijderd
- Bij de apotheek zijn likdoorn-verwerkende middelen verkrijgbaar. Deze middelen nemen niet de oorzaak weg, maar maken het hardere eelt zacht, zodat de pijn tijdelijk verminderd. Dit mag absoluut niet gebruikt worden bij mensen met diabetes of een slechte wondgenezing.
Therapiemogelijkheden van de podoloog
- Siliconen orthese (=teenstukje)
Afwijkende teenstanden worden gecorrigeerd en/of drukplekken worden ontlast. - Podotherapeutische zolen
Zooltherapie voor een betere drukverdeling onder de voet waardoor de functie van de voeten verbetert en pijnklachten verminderen en/of verdwijnen. Het eelt groeit nu minder snel aan. - Instrumentele behandeling
Daarnaast dient het eelt regelmatig verwijderd te worden door een pedicure. Is de klacht zodanig dat de pedicure u niet meer kan helpen, dan behandelt de podoloog het eelt.
De Hallux Valgus/knok is een scheefstand van de grote teen. Een puntige schoen (met hoge hak) is een belangrijke boosdoener. Deze schoenen dwingen de tenen in een verkeerde stand. Door de druk op de knok kan het bot gaan groeien (woekeren) en er kan een likdoorn of ontsteking op ontstaan. Deze woekering is alleen te stoppen door schoenen te dragen met een lage hak en juiste breedte en het dragen van een ontlastende siliconen orthese.
Podotherapie voor de knok
Erfelijke aanleg of een verkeerde voetstand kunnen deze afwijking verergeren. Door middel van goede schoenen en corrigerende zolen te dragen is de scheefstand van de grote teen af te remmen. Een antidrukstukje kan de druk op de knok verminderen.
Podotherapeutische zolen zijn corrigerende zolen. Dat wil zeggen de voetstand wordt geactiveerd in tegenstelling tot steunzolen waarbij de voeten lui kunnen worden. De correctie wordt toegepast nadat er door middel van biomechanische metingen is vastgesteld wat de neutrale stand van de voet moet zijn. Omdat dit bij iedere voet anders is, worden de zolen individueel gemaakt en wordt er geen gebruik gemaakt van halffabricaten.
Op dit moment zijn er meer dan 200 aandoeningen bekend, die onder de term Reuma vallen. Iedere reumatische aandoening heeft zijn eigen oorzaken, symptomen en gevolgen maar uit onderzoek is gebleken dat 80-96% van alle reumapatiënten voetklachten heeft!
Bij enkele vormen van reuma kan door ontstekingsprocessen in en rondom de voetgewrichten de stand van de voeten veranderen. Hierdoor kunnen pijnlijke drukplekken ontstaan of de voet kan verstijven waardoor deze niet goed meer functioneert.
Met behulp van podotherapeutische zolen of aanpassingen in de schoen kan de podoloog voor pijnverlichting zorgen, tijdens het lopen. Daarnaast zal de podoloog indien nodig een schoenadvies geven. Hierdoor zal de patiënt beter weten wat voor soort schoenen bij zijn/haar voeten passen.
Op deze pagina vindt u in vogelvlucht enkele therapiemogelijkheden en mogelijke indicaties. In werkelijkheid is het klachtenbeeld zeer divers en is deze brochure te summier om alle mogelijkheden op te sommen.
Werkwijze
De podoloog begint het onderzoek met een vraaggesprek naar aanleiding van de klacht. Vervolgens beoordeelt de podoloog de bewegingsmogelijkheden van de voeten en benen. Zowel in zithouding als tijdens het staan en lopen worden specifieke bewegingen van voeten en benen getest. De bevindingen, dynamische analyse van het lopen, conclusies en het behandelplan van de podoloog worden besproken met de patiënt en gerapporteerd aan de verwijzer. Indien nodig worden andere disciplines ingeschakeld en/of behandelingen op elkaar afgestemd.
Doel
Door tijdig ingrijpen van de podoloog wordt getracht om voetklachten te verminderen en om pijn te bestrijden. Let wel volledige genezing van de reumatische voetklachten is niet mogelijk.
Therapie mogelijkheden
Zooltherapie voor een betere drukverdeling onder de voet waardoor de
functie van de voeten verbetert en de pijnklachten verminderen.
Tijdelijke vilttherapie om pijnlijke plekken direct te ontlasten en/of te beschermen.
Siliconen orthese (=teenstukje) om afwijkende teenstanden te corrigeren en/of ter voorkoming van drukplekken.
Adviezen m.b.t. dagelijkse voet- en/of nagelverzorging.
Specifieke schoenadviezen voor patiënten met reumatische klachten.
Wondverzorging.
Indicaties
- Afwijkende voet- en teenstanden.
- Pijnlijke voeten, tenen en/of nagels.
- Voorvoetklachten.
- Eelt- en/of likdoornvorming.
- Pijn in de hiel.
- Knie-, heup- en rugklachten door verkeerde voetstand.
Waardoor ontstaat zweten
Door warmte: Bij een toegevoegde warmtebron, zoals bijvoorbeeld in de zomer, zal de temperatuur van de opperhuid toenemen. ook bij het drinken van warme dranken ontstaat er een reflexmechanisme. Zelfs bij het opwarmen van de spieren.
Bij emotie: Bij een plotselinge prikkel (een intense emotie) vermeerdert het transpireren in de handpalmen, onder de voetzolen en op het voorhoofd. Het uitdrijven van het zweet via de voetzool maakt een uitstoot van afvalstoffen mogelijk en zorgt voor een beter onderhoud van de vochtigheidsgraad van de hoornlaag, waardoor de toestand voor het lopen en sporten verbetert.
In sommige gevallen kan het zweten overmatig worden:
Overmatig transpireren in het algemeen: Dit komt voor bij ziekte, bij bepaalde endocriene stoornissen (afwijkende klierwerking), bij zwaarlijvige mensen en bij suikerpatiënten. Naast een specifieke behandeling past men een behandeling toe op de huid met antitranspiratiemiddelen
Plaatselijk overmatig transpireren: Wanneer de voeten overmatig transpireren is er sprake van een echte huidaandoening. Men schat het aantal betrokkenen op ongeveer 25% van de bevolking. Indien in de zomer het transpireren een alledaags verschijnsel is, dient men het hele jaar de overmatige transpiratie te behandelen.
Gevolgen van overmatige transpiratie:
Afbraak van de opperhuid: Overmatig zweten wordt al snel een handicap door onaangename sociale, beroepsmatige en pathalogische gevolgen (hyperhidrose). het bevordert het doorweken van de huid en woekering van bacteriën, de voetzool doet pijn, de huid is wit, “vol vocht” en is doorploegd met diepe groeven die de ontwikkeling van schimmelinfecties bevorderen (atletes foot). Dit verschijnsel komt veelvuldig voor bij personen die voor hun werk laarzen of veiligheidsschoenen dragen die de verdamping van het zweet onmogelijk maken. Ook in de winter treft men dit verschijnsel aan bij hen die hoge laarzen, slecht verluchte schoenen, winter- en skischoenen dragen.
Onaangename geuren: De woekering van microben is de oorzaak van de onaangename zweetgeur (bromidrose), zij maakt de huid alkalisch en dit kan leiden tot superinfectie. Dit probleem doet zich tegenwoordig veelvuldig voor bij jongeren die slecht geventileerde en ongeschikte sportschoenen dragen en bij volwassen personen in het algemeen. Daarom wordt de voethuid kwetsbaar en is het noodzakelijk om:
- Het transpiratievolume te verminderen en te regelen.
- De onaangename geuren weg te nemen
- De zuurgraad (pH) van de huid te reguleren
- De opperhuid te versterken
Verzorgingsadvies
- ‘s Ochtends de voeten met lauwwarm water wassen. Goed nadrogen en voetpoeder gebruiken.
- ‘s Avonds: de voeten met lauwwarm water wassen. Goed nadrogen en antitranspiratie-voetcreme gebruiken.
- Tweemaal daags schone katoenen sokken die in de kookwas kunnen. Dit om schimmelvorming tegen te gaan.
Afdek van de podoloog zolen:
- Er zijn afdeklagen die beter bestand zijn tegen transpiratie.
- Medical leather. Dit is een speciaal gelooid leer.
- EVA. Dit is een kunstrubber die afwasbaar is en waar geen schimmels in kun groeien
Middenvoet
HolvoetEen holvoet heeft een sterk gebogen voetgewelf en een hoge wreef. Voor een holvoet geldt hetzelfde als voor een platvoet: zolang er geen klachten optreden, is er geen sprake van een kwaal maar van een natuurlijk verschijnsel.
Een holvoet kan de tenen en de huid in de problemen brengen. Bij een holvoet drukt het lichaamsgewicht onevenredig zwaar op de bal en de hiel van de voet. Veel voetproblemen zijn daar meestal het gevolg van en de tenen komen in een “klauwvorm” te staan.
Holvoeten hebben schoenen nodig die zo breed en diep zijn dat ze de wreef en de bal van de voet niet beknellen.
Podotherapeutische zolen verbeteren de drukverdeling onder de voeten en hebben tevens een strekkende werking op de voet. Ook kan de schokabsorptie verbeterd worden door een betere afwikkeling van de voet te creëren.
Een silicone orthese heeft een strekkende werking op de tenen. Klachten van drukplekken aan de tenen en overdruk onder de voorvoeten kunnen hiermee verholpen worden.
Een platvoet is een voettype en geen afwijking. Het gewelf van de voet is (iets) lager dan normaal. De meeste kinderen hebben in hun eerste jaren platvoeten. Na het zesde jaar wordt het voetboog-gewelf duidelijk zichtbaar en zien de voeten er niet zo plat meer uit.
Er zijn ook veel volwassenen die platvoeten hebben. In de meeste gevallen gaat dit niet om misvorming, maar om een natuurlijk verschijnsel. Pas wanneer de voeten verkeerd belast worden, door bijvoorbeeld overgewicht of slecht schoeisel, kan de platvoet een kwaal worden. Platvoeten zijn erfelijk bepaald.
Een branderig gevoel onder de voetzolen en knie-, heup- of rugproblemen zijn een teken van overbelaste voeten. In dat geval kunt u beter een podoloog raadplegen.
Chronische klachten zijn klachten die langer dan 3 maanden bestaan. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat chronische pijn een andere aanpak nodig heeft dan acute pijn. Het is niet zinvol om de behandeling te richten op het bestrijden van de pijn. Het is van belang om de functie te herstellen en de belastbaarheid op te bouwen via aangepaste training. Dan is het vrijwel altijd mogelijk om in het dagelijks leven beter te functioneren.
Bij chronische klachten is het dragen van podotherapeutische zolen niet altijd voldoende. Aanvullende therapieën zoals loopoefeningen, rekoefeningen, manueel therapie, belastbaarheid opbouwen en ontspanningstechnieken dragen bij aan klachtenvermindering.
Mensen met diabetes hebben een grotere kans op problemen met de voeten en de huid dan mensen zonder diabetes. Het is raadzaam om de voeten regelmatig te laten controleren door een medisch pedicure en een podoloog. De podoloog kan door middel van een siliconen orthese of podotherapeutische zolen drukplekken ontlasten en beschadigingen voorkomen.
Op dit moment zijn er meer dan 200 aandoeningen bekend, die onder de term Reuma vallen. Iedere reumatische aandoening heeft zijn eigen oorzaken, symptomen en gevolgen maar uit onderzoek is gebleken dat 80-96% van alle reumapatiënten voetklachten heeft!
Bij enkele vormen van reuma kan door ontstekingsprocessen in en rondom de voetgewrichten de stand van de voeten veranderen. Hierdoor kunnen pijnlijke drukplekken ontstaan of de voet kan verstijven waardoor deze niet goed meer functioneert.
Met behulp van podotherapeutische zolen of aanpassingen in de schoen kan de podoloog voor pijnverlichting zorgen, tijdens het lopen. Daarnaast zal de podoloog indien nodig een schoenadvies geven. Hierdoor zal de patiënt beter weten wat voor soort schoenen bij zijn/haar voeten passen.
Op deze pagina vindt u in vogelvlucht enkele therapiemogelijkheden en mogelijke indicaties. In werkelijkheid is het klachtenbeeld zeer divers en is deze brochure te summier om alle mogelijkheden op te sommen.
Werkwijze
De podoloog begint het onderzoek met een vraaggesprek naar aanleiding van de klacht. Vervolgens beoordeelt de podoloog de bewegingsmogelijkheden van de voeten en benen. Zowel in zithouding als tijdens het staan en lopen worden specifieke bewegingen van voeten en benen getest. De bevindingen, dynamische analyse van het lopen, conclusies en het behandelplan van de podoloog worden besproken met de patiënt en gerapporteerd aan de verwijzer. Indien nodig worden andere disciplines ingeschakeld en/of behandelingen op elkaar afgestemd.
Doel
Door tijdig ingrijpen van de podoloog wordt getracht om voetklachten te verminderen en om pijn te bestrijden. Let wel volledige genezing van de reumatische voetklachten is niet mogelijk.
Therapie mogelijkheden
Zooltherapie voor een betere drukverdeling onder de voet waardoor de
functie van de voeten verbetert en de pijnklachten verminderen.
Tijdelijke vilttherapie om pijnlijke plekken direct te ontlasten en/of te beschermen.
Siliconen orthese (=teenstukje) om afwijkende teenstanden te corrigeren en/of ter voorkoming van drukplekken.
Adviezen m.b.t. dagelijkse voet- en/of nagelverzorging.
Specifieke schoenadviezen voor patiënten met reumatische klachten.
Wondverzorging.
Indicaties
- Afwijkende voet- en teenstanden.
- Pijnlijke voeten, tenen en/of nagels.
- Voorvoetklachten.
- Eelt- en/of likdoornvorming.
- Pijn in de hiel.
- Knie-, heup- en rugklachten door verkeerde voetstand.
Waardoor ontstaat zweten
Door warmte: Bij een toegevoegde warmtebron, zoals bijvoorbeeld in de zomer, zal de temperatuur van de opperhuid toenemen. ook bij het drinken van warme dranken ontstaat er een reflexmechanisme. Zelfs bij het opwarmen van de spieren.
Bij emotie: Bij een plotselinge prikkel (een intense emotie) vermeerdert het transpireren in de handpalmen, onder de voetzolen en op het voorhoofd. Het uitdrijven van het zweet via de voetzool maakt een uitstoot van afvalstoffen mogelijk en zorgt voor een beter onderhoud van de vochtigheidsgraad van de hoornlaag, waardoor de toestand voor het lopen en sporten verbetert.
In sommige gevallen kan het zweten overmatig worden:
Overmatig transpireren in het algemeen: Dit komt voor bij ziekte, bij bepaalde endocriene stoornissen (afwijkende klierwerking), bij zwaarlijvige mensen en bij suikerpatiënten. Naast een specifieke behandeling past men een behandeling toe op de huid met antitranspiratiemiddelen
Plaatselijk overmatig transpireren: Wanneer de voeten overmatig transpireren is er sprake van een echte huidaandoening. Men schat het aantal betrokkenen op ongeveer 25% van de bevolking. Indien in de zomer het transpireren een alledaags verschijnsel is, dient men het hele jaar de overmatige transpiratie te behandelen.
Gevolgen van overmatige transpiratie:
Afbraak van de opperhuid: Overmatig zweten wordt al snel een handicap door onaangename sociale, beroepsmatige en pathalogische gevolgen (hyperhidrose). het bevordert het doorweken van de huid en woekering van bacteriën, de voetzool doet pijn, de huid is wit, “vol vocht” en is doorploegd met diepe groeven die de ontwikkeling van schimmelinfecties bevorderen (atletes foot). Dit verschijnsel komt veelvuldig voor bij personen die voor hun werk laarzen of veiligheidsschoenen dragen die de verdamping van het zweet onmogelijk maken. Ook in de winter treft men dit verschijnsel aan bij hen die hoge laarzen, slecht verluchte schoenen, winter- en skischoenen dragen.
Onaangename geuren: De woekering van microben is de oorzaak van de onaangename zweetgeur (bromidrose), zij maakt de huid alkalisch en dit kan leiden tot superinfectie. Dit probleem doet zich tegenwoordig veelvuldig voor bij jongeren die slecht geventileerde en ongeschikte sportschoenen dragen en bij volwassen personen in het algemeen. Daarom wordt de voethuid kwetsbaar en is het noodzakelijk om:
- Het transpiratievolume te verminderen en te regelen.
- De onaangename geuren weg te nemen
- De zuurgraad (pH) van de huid te reguleren
- De opperhuid te versterken
Verzorgingsadvies
- ‘s Ochtends de voeten met lauwwarm water wassen. Goed nadrogen en voetpoeder gebruiken.
- ‘s Avonds: de voeten met lauwwarm water wassen. Goed nadrogen en antitranspiratie-voetcreme gebruiken.
- Tweemaal daags schone katoenen sokken die in de kookwas kunnen. Dit om schimmelvorming tegen te gaan.
Afdek van de podotherapeutische zolen:
- Er zijn afdeklagen die beter bestand zijn tegen transpiratie.
- Medical leather. Dit is een speciaal gelooid leer.
- EVA. Dit is een kunstrubber die afwasbaar is en waar geen schimmels in kun groeien
Achtervoet
Hielklachten/Pijn in HielPlantaire fasciitis, een pijnlijke irritatie of ontsteking van de voetzoolpees, wordt gekenmerkt door startpijnen bij het opstaan, zwelling en pijn tijdens langere wandelingen. Onze behandeling richt zich op het wegnemen van de oorzaak, vaak door het aanmeten van op maat gemaakte podotherapeutische zolen. De meeste patiënten ervaren verlichting binnen 3 maanden, hoewel startpijnen tot 9 maanden kunnen aanhouden bij langdurige klachten.
Korter dan 6 weken hielklachten? Wij geven een schoenadvies, loopoefeningen en een speciale massagetechniek die u zelf kunt toepassen. Hierdoor bent u binnen 6 weken vaak weer klachtenvrij.
Behandel plan bij hielklachten langer dan 6 weken:
- Onstekingsfase
Rust, rust en rust. In de ontstekingsfase is het belangrijk om de voet minder te belasten.
-
- Probeer in de acute fase zoveel mogelijk werkzaamheden zittend te doen, bijv. strijken, aardappels schillen.
- Dweilen met stok, ramen wassen niet op een trap.
- Vermijd trappen lopen.
- Wandelen of boodschappen doen zo kort mogelijk (10 minuten, niet een half uur). Niet slenteren of winkelen.
- Niet op de hurken zitten met de tenen gebogen.
- Vermijd sporten zoals loopband en andere cardio fitness apparaten. Als u fietst zet dan niet alleen uw voorvoet op het pedaal zodat de tenen buigen, beter kunt u de middenvoet op het pedaal zetten.
- Herstelfase
Na 1 week rust moet u uw voet weer gaan belasten om te zorgen dat de collageenvezels de goede trekrichting krijgen.
-
- Loopoefeningen: Een goede afwikkeling van de voet is hierbij belangrijk voor een zo?n snel mogelijk resultaat. Antalgisch lopen, slenteren en staan is niet aan te raden. Zet eerst uw hiel neer en neem een iets grotere pas voor een betere afwikkeling van de voet.
- Podotherapeutische zolen: De juiste ondersteuning met podoloog zolen bevordert de genezing en zorgt voor nagenoeg geen recidief.
- Taping: Taping kan verlichting geven van de klachten gedurende de herstelfase.
- Massage: ‘s Ochtends en ‘s avonds de voet zacht masseren. Na zwaardere belasting de voet koelen d.m.v. ijs in een washandje.
- Schoenadvies: De juiste sportschoenkeuze is zeer belangrijk. Soms veroorzaakt een bepaalde schoen een klacht. Andere schoenen kunnen helpen een klacht te voorkomen
- Opbouwfase
- Graded Activity: Met een trainingsprogramma helpt uw podoloog u om de belastbaarheid weer zo snel als mogelijk is op te bouwen. Als de belastbaarheid weer helemaal optimaal is kunt u op controle bij de podoloog om de zooltherapie indien mogelijk af te bouwen.
- Rekoefeningen: Als de spieren soepel blijven functioneren ze beter. De podolog vertelt u welke spieren gerekt en welke verstevigd dienen te worden.
Andere behandelmogelijkheden
- Fysiotherapie: o.a. manuele therapie bij beperkte bewegingsmogelijkheid in de voet, waarbij soms shock wave een ondersteunende behandeling kan zijn.
- Shockwave: Shockwave therapie is een behandeltechniek waarbij patiënten worden blootgesteld aan krachtige ‘schokgolven’, die door middel van een behandelkop nauwkeurig gericht worden zodat ze op de gewenste locatie in het lichaam een mechanisch effect hebben. Shockwaves versnellen het genezingsproces door de zelfhelende eigenschappen van het lichaam te activeren, ze stimuleren de stofwisseling en verbeteren de bloedcirculatie.
- Pijnstillers en/of ontstekingsremmers: Zoals Ibuprofen of Aleve.
- Raadpleeg altijd uw huisarts hierover.
- Gips: Geeft verplichte rust.
- Nadeel: de spieren worden stijver hiervan.
- Injectie:
- Voordeel: Het werkt ontstekingsremmend en tijdelijk pijnstillend.
- Nadeel: het is soms erg pijnlijk en helpt niet altijd. Als het pijn verminderend werkt gaat u de voet mogelijk meer belasten, waardoor de ontsteking weer eerder terugkomt. Ook kan er littekenweefsel ontstaan.
- Operatie: Wordt afgeraden. Is er na twee jaar geen verbetering opgetreden dan kan men dit met de huisarts bespreken.
Morbus Sever of Calcaneale Apophysitis is een overbelastingstrauma van de hiel veroorzaakt door repetitieve microtrauma aan de apophyse van de hiel. De klacht wordt onderverdeeld in de klassieke osteochondrosis klachten. De klacht wordt vaak aangezien voor een surmenage van de fascia plantaris op fascitis of als groeipijn beschouwd. Het is de meest voorkomende klacht (2- 16% van alle muscoskeletale blessures) bij actieve kinderen tussen de 5 en 13.
Kenmerken
- Gevoeligheid in het posteriore aspect van de hiel.
- Drukpijn bij compressie van de mediale en laterale zijde van de calcaneus.
- Belastingsafhankelijke pijn in de hiel.
- Komt vaak voor bij sporten als: basketball, voetbal, tracking en andere rensporten.
Behandeling:
- Rust
- Hiellifts
- Mobilisatie
- Stretching of spierversterking
- Zachte hielcups
- Ultrasound
- Immobilisatie
Chronische klachten zijn klachten die langer dan 3 maanden bestaan. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat chronische pijn een andere aanpak nodig heeft dan acute pijn. Het is niet zinvol om de behandeling te richten op het bestrijden van de pijn. Het is van belang om de functie te herstellen en de belastbaarheid op te bouwen via aangepaste training. Dan is het vrijwel altijd mogelijk om in het dagelijks leven beter te functioneren.
Bij chronische klachten is het dragen van podotherapeutische zolen niet altijd voldoende. Aanvullende therapieën zoals loopoefeningen, rekoefeningen, manueel therapie, belastbaarheid opbouwen en ontspanningstechnieken dragen bij aan klachtenvermindering.
Mensen met diabetes hebben een grotere kans op problemen met de voeten en de huid dan mensen zonder diabetes. Het is raadzaam om de voeten regelmatig te laten controleren door een medisch pedicure en een podoloog. De podoloog kan door middel van een siliconen orthese of podotherapeutische zolen drukplekken ontlasten en beschadigingen voorkomen.
Eelt ontstaat wanneer er een grotere druk of spanning op de huid wordt uitgeoefend dan normaal. Draagt u bijvoorbeeld slecht passende schoenen of heeft u een verkeerde stand van de voet, dan staat een bepaalde plek van de voet onder druk. De huid probeert zich te beschermen tegen die druk door meer hoorncellen te produceren. Dit wordt een ook wel eelt genoemd. Op de plek waar de druk het grootst is, wordt een hard stuk huid naar binnen geduwd. Zo ontstaat er een kegelvormige kern die bij aanhoudende druk steeds groter kan worden. Dan noemen we het een likdoorn of eeltpit. Deze komen meestal voor op de tenen, aan de onderkant van de voet en soms tussen de tenen.
Oplossing
- Neem onmiddellijk de oorzaak van de druk weg. Vervang uw schoenen als ze niet goed passen
- Eelt of een likdoorn kan door een gediplomeerd pedicure worden verwijderd
- Bij de apotheek zijn likdoorn-verwerkende middelen verkrijgbaar. Deze middelen nemen niet de oorzaak weg, maar maken het hardere eelt zacht, zodat de pijn tijdelijk verminderd. Dit mag absoluut niet gebruikt worden bij mensen met diabetes of een slechte wondgenezing.
Therapiemogelijkheden van de podoloog
- Siliconen orthese (=teenstukje)
Afwijkende teenstanden worden gecorrigeerd en/of drukplekken worden ontlast. - Podotherapeutische zolen
Zooltherapie voor een betere drukverdeling onder de voet waardoor de functie van de voeten verbetert en pijnklachten verminderen en/of verdwijnen. Het eelt groeit nu minder snel aan. - Instrumentele behandeling
Daarnaast dient het eelt regelmatig verwijderd te worden door een pedicure. Is de klacht zodanig dat de pedicure u niet meer kan helpen, dan behandelt de podoloog het eelt.
Het exacte aantal reumapatiënten in Nederland is niet bekend. Volgens schattingen zijn 450.000 mensen onder behandeling van de reumatoloog. Echter, het aantal mensen met gewrichtsklachten ligt velen malen hoger; geschat wordt dat 2.5 tot 3 miljoen mensen last hebben van pijnlijke en/of niet goed functionerende voeten.
Op dit moment zijn er meer dan 200 aandoeningen bekend, die onder de term Reuma vallen. Iedere reumatische aandoening heeft zijn eigen oorzaken, symptomen en gevolgen maar uit onderzoek is gebleken dat 80-96% van alle reumapatiënten voetklachten heeft!
Bij enkele vormen van reuma kan door ontstekingsprocessen in en rondom de voetgewrichten de stand van de voeten veranderen. Hierdoor kunnen pijnlijke drukplekken ontstaan of de voet kan verstijven waardoor deze niet goed meer functioneert.
Met behulp van podotherapeutische zolen of aanpassingen in de schoen kan de podoloog voor pijnverlichting zorgen, tijdens het lopen. Daarnaast zal de podoloog indien nodig een schoenadvies geven. Hierdoor zal de patiënt beter weten wat voor soort schoenen bij zijn/haar voeten passen.
Op deze pagina vindt u in vogelvlucht enkele therapiemogelijkheden en mogelijke indicaties. In werkelijkheid is het klachtenbeeld zeer divers en is deze brochure te summier om alle mogelijkheden op te sommen.
Werkwijze
De podoloog begint het onderzoek met een vraaggesprek naar aanleiding van de klacht. Vervolgens beoordeelt de podoloog de bewegingsmogelijkheden van de voeten en benen. Zowel in zithouding als tijdens het staan en lopen worden specifieke bewegingen van voeten en benen getest. De bevindingen, dynamische analyse van het lopen, conclusies en het behandelplan van de podoloog worden besproken met de patiënt en gerapporteerd aan de verwijzer. Indien nodig worden andere disciplines ingeschakeld en/of behandelingen op elkaar afgestemd.
Doel
Door tijdig ingrijpen van de podoloog wordt getracht om voetklachten te verminderen en om pijn te bestrijden. Let wel volledige genezing van de reumatische voetklachten is niet mogelijk.
Therapie mogelijkheden
Zooltherapie voor een betere drukverdeling onder de voet waardoor de
functie van de voeten verbetert en de pijnklachten verminderen.
Tijdelijke vilttherapie om pijnlijke plekken direct te ontlasten en/of te beschermen.
Siliconen orthese (=teenstukje) om afwijkende teenstanden te corrigeren en/of ter voorkoming van drukplekken.
Adviezen m.b.t. dagelijkse voet- en/of nagelverzorging.
Specifieke schoenadviezen voor patiënten met reumatische klachten.
Wondverzorging.
Indicaties
- Afwijkende voet- en teenstanden.
- Pijnlijke voeten, tenen en/of nagels.
- Voorvoetklachten.
- Eelt- en/of likdoornvorming.
- Pijn in de hiel.
- Knie-, heup- en rugklachten door verkeerde voetstand.
Waardoor ontstaat zweten
Door warmte: Bij een toegevoegde warmtebron, zoals bijvoorbeeld in de zomer, zal de temperatuur van de opperhuid toenemen. ook bij het drinken van warme dranken ontstaat er een reflexmechanisme. Zelfs bij het opwarmen van de spieren.
Bij emotie: Bij een plotselinge prikkel (een intense emotie) vermeerdert het transpireren in de handpalmen, onder de voetzolen en op het voorhoofd. Het uitdrijven van het zweet via de voetzool maakt een uitstoot van afvalstoffen mogelijk en zorgt voor een beter onderhoud van de vochtigheidsgraad van de hoornlaag, waardoor de toestand voor het lopen en sporten verbetert.
In sommige gevallen kan het zweten overmatig worden:
Overmatig transpireren in het algemeen: Dit komt voor bij ziekte, bij bepaalde endocriene stoornissen (afwijkende klierwerking), bij zwaarlijvige mensen en bij suikerpatiënten. Naast een specifieke behandeling past men een behandeling toe op de huid met antitranspiratiemiddelen
Plaatselijk overmatig transpireren: Wanneer de voeten overmatig transpireren is er sprake van een echte huidaandoening. Men schat het aantal betrokkenen op ongeveer 25% van de bevolking. Indien in de zomer het transpireren een alledaags verschijnsel is, dient men het hele jaar de overmatige transpiratie te behandelen.
Gevolgen van overmatige transpiratie:
Afbraak van de opperhuid: Overmatig zweten wordt al snel een handicap door onaangename sociale, beroepsmatige en pathalogische gevolgen (hyperhidrose). het bevordert het doorweken van de huid en woekering van bacteriën, de voetzool doet pijn, de huid is wit, “vol vocht” en is doorploegd met diepe groeven die de ontwikkeling van schimmelinfecties bevorderen (atletes foot). Dit verschijnsel komt veelvuldig voor bij personen die voor hun werk laarzen of veiligheidsschoenen dragen die de verdamping van het zweet onmogelijk maken. Ook in de winter treft men dit verschijnsel aan bij hen die hoge laarzen, slecht verluchte schoenen, winter- en skischoenen dragen.
Onaangename geuren: De woekering van microben is de oorzaak van de onaangename zweetgeur (bromidrose), zij maakt de huid alkalisch en dit kan leiden tot superinfectie. Dit probleem doet zich tegenwoordig veelvuldig voor bij jongeren die slecht geventileerde en ongeschikte sportschoenen dragen en bij volwassen personen in het algemeen. Daarom wordt de voethuid kwetsbaar en is het noodzakelijk om:
- Het transpiratievolume te verminderen en te regelen.
- De onaangename geuren weg te nemen
- De zuurgraad (pH) van de huid te reguleren
- De opperhuid te versterken
Verzorgingsadvies
- ‘s Ochtends de voeten met lauwwarm water wassen. Goed nadrogen en voetpoeder gebruiken.
- ‘s Avonds: de voeten met lauwwarm water wassen. Goed nadrogen en antitranspiratie-voetcreme gebruiken.
- Tweemaal daags schone katoenen sokken die in de kookwas kunnen. Dit om schimmelvorming tegen te gaan.
Afdek van de podotherapeutische zolen:
- Er zijn afdeklagen die beter bestand zijn tegen transpiratie.
- Medical leather. Dit is een speciaal gelooid leer.
- EVA. Dit is een kunstrubber die afwasbaar is en waar geen schimmels in kun groeien.
Been/enkels
AchillespeesklachtenDe achillespees is een dikke pees die het hielbeen met de kuitspier verbindt. Tussen het hielbeen en de voorzijde van de pees zit een zeer kleine ruimte, gevuld met vocht.
Klachten aan de achillespees ontstaan door overbelasting. Hierbij maken we een onderscheid tussen eenmalig en veel overbelasting, bijvoorbeeld door een ongeval of langdurig een klein beetje overbelasting. Dit laatste komt vooral voor bij sporten zoals duurloop en springsporten.
In het begin treedt pijn en/of zwelling alleen na belasting of lopen op. Na verloop van tijd zal de pijn ook in het begin en tijdens de belasting aanwezig zijn. De pees kan soms ook plaatselijk verdikt zijn.
In de beginfase kan met rust en eventueel een pijnstiller de klacht verdwijnen. Bij aanhoudende klachten kan de podoloog corrigerende podotherapeutische zolen maken. Daarnaast kan de podoloog ook schoenadvies en (in combinatie met de fysiotherapeut) gerichte spier- en rekoefeningen geven.
De pijn kan op verschillende plaatsen gelokaliseerd zijn. Er is dan pijn aanwezig bij het lopen, vermoeidheid, zwikken.
Vaak is er een trauma aan vooraf gegaan of is er sprake van aangeboren hypermobiliteit.
Podotherapeutische zolen heffen de oorzaak van het te ver naar binnen kantelen van de voet vaak op. In combinatie met oefentherapie en (voet)spierversterkende oefeningen is het verwachte resultaat goed tot klachtenvrij.
Bij een knikvoet kan er sprake zijn van een verslapping van de spieren en banden tussen het onderbeen en de voet. Hierdoor knikt de voet naar binnen. Knikvoeten zijn in de peuterjaren een natuurlijk verschijnsel. Na het 6e levensjaar horen de voeten een juiste stand te hebben. Knikvoeten worden pas een “kwaal” wanneer de banden en spieren in ernstige mate verslapt zijn en de beenderen niet meer in de juiste stand gehouden worden.
In die periode zijn goed passende schoenen, voorzien van een plastische voetbodem (supplement), van groot belang voor het weer in balans brengen van de voeten.
Als er pijnklachten ontstaan is dit een indicatie voor een voetonderzoek bij de podoloog.
Behandeling met podoherapeutische zolen
Podotherapeutische zolen zijn corrigerende zolen. Dat wil zeggen de voetstand wordt geactiveerd in tegenstelling tot steunzolen waarbij de voeten lui kunnen worden. De correctie wordt toegepast nadat er door middel van biomechanische metingen is vastgesteld wat de neutrale stand van de voet moet zijn. Omdat dit bij iedere voet anders is, worden de zolen individueel gemaakt en wordt er geen gebruik gemaakt van halffabricaten.
Als uw kind klaagt van pijn in de beentjes snachts hoeft u zich geen zorgen te maken. Vaak is het een overbelasting overdag die snachts tot uiting komt.Bij voetjes die wat naar binnen kantelen moeten de voet en beenspieren harder werken en raken sneller vermoeid.
Goed aangemeten podozooltjes helpt heel goed en uw kindje zal binnen 1 week al minder last hebben van nachtelijke pijnen.
Pijn op het scheenbeen bij of na belasting vaak gepaard met zwelling en functieverlies.
De oorzaak is het naar binnen kantelen van de voet (valgisatie en overpronatie) i.c.m. teveel lopen of te excessief trainen.
Bij acute klachten helpt koelen en taping (medical taping of normale taping) maar meestal zijn podotherapeutische zolen nodig om klachtenvrij te geraken, zeker als men het huidige trainingsniveau wil behouden of verzwaren.
Pijn en zwelling ter hoogte van de knobbel net onder de knie ( tuberositas tibiae ).Bij een afwijkende stand en/of functie van de voeten worden ook de knieën ongunstig belast waardoor de trekkracht op de tuberositas tibiae toeneemt. Vnl. bij sportende kinderen in de groei ontstaat deze klacht. Podotherapeutische zolen voor het dagelijks gebruik en om tijdens het sporten te dragen in combinatie met fysiotherapie zorgen voor een meestal volledig herstel. De kinderen kunnen dan weer snel gaan sporten en hoeven geen half jaar rust te nemen.
Wat is het?
In 1903 publiceerde dr. Osgood en dr. Schlatter afzonderlijk van elkaar een artikel waarin beschreven stond dat de aandoening een oorzaak is van directe of indirecte traumata waardoor een avulsie van een deel van de tuberositas tibiae ontstaat. Sindsdien zijn er meerdere oorzaken opgenoemd maar allen konden niet onderbouwd worden door onderzoek.
Tegenwoordig is de algemeen aangenome oorzaak repititieve microtrauma door tractie van de patellapees op de apophyse van de tuberositas tibiae. Men neemt aan dat de klacht gerelateerd is aan de groeispurt.
Kenmerken
Pijn, zwelling en vergroting van de proximale tibiale tubercle thv de aanhechting van de patellapees.
Pijn verergerd bij squatting, traplopen of stevige contracties van de quadriceps.
De overbelasting verergerd door springen en hindernislopen door repetitieve harde landingen wat buitensporige stress op de insertie van de patella-pees geeft.
Bij meer dan 50% bilateraal aanwezig.
Behandeling
De behandeling bestaat over het algemeen uit het staken van de activiteiten gedurende enkele maanden. Maar er is weinig goed onderzoek gedaan naar de behandeling van Osgood-Schlatter.
Epidemiologie
- Jongens tussen 11-15 jaar
- Meisjes tussen 8-13 jaar
- Ontstaat vaak bij sporten als: voetbal, basketball, gymnastiek en volleyball
- Incidentie: 0,4 per 1000 patiënten per jaar.
- Vaker bij jongens als bij meisjes.
Chronische klachten zijn klachten die langer dan 3 maanden bestaan. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat chronische pijn een andere aanpak nodig heeft dan acute pijn. Het is niet zinvol om de behandeling te richten op het bestrijden van de pijn. Het is van belang om de functie te herstellen en de belastbaarheid op te bouwen via aangepaste training. Dan is het vrijwel altijd mogelijk om in het dagelijks leven beter te functioneren.
Bij chronische klachten is het dragen van podotherapeutische zolen niet altijd voldoende. Aanvullende therapieën zoals loopoefeningen, rekoefeningen, manueel therapie, belastbaarheid opbouwen en ontspanningstechnieken dragen bij aan klachtenvermindering.
Een van de specialisaties binnen podotherapie zijn de pijnen aan de achterzijde van de hiel of aan de knobbel onder de knie die voorkomen bij actieve kinderen in de groei. Vaak hebben kinderen met deze klachten een knikvoet. Met een goed therapieplan zijn de hielklachten vaak binnen 3 weken over. De knieklachten zijn vaak binnen 6 weken verdwenen.
Knie
Lopersknie(Tractus iliotibialis-frictiesyndroom)
Pijn aan de buitenkant van de knie dit komt voornamelijk voor bij hardlopers. Als tijdens het hardlopen de voet te veel over de buitenkant afwikkelt ontstaat er een trekkracht aan de buitenkant van de knie. Een verkeerde afwikkeling van de voet kan ontstaan door verkeerd schoeisel, maar ook als de gewrichten minder beweeglijk zijn geworden. De voet kan ook van nature te veel over de buitenzijde of extreem naar binnen afwikkelen, bij verhoging van de activiteiten kunnen er dan klachten ontstaan. Met een goed schoenadvies een trainingsadvies en podotherapeutische sportzolen is deze klacht zeer goed en vrij snel te verhelpen.
Als uw kind klaagt van pijn in de beentjes snachts hoeft u zich geen zorgen te maken. Vaak is het een overbelasting overdag die snachts tot uiting komt.
Bij voetjes die wat naar binnen kantelen moeten de voet en beenspieren harder werken en raken sneller vermoeid.
Goed aangemeten podozooltjes helpt heel goed en uw kindje zal binnen 1 week al minder last hebben van nachtelijke pijnen.
Pijn en lichte zwelling ter hoogte van het scheenbeen aan de binnenzijde en schuin onder de knie. Komt vaak voor bij zwemmers en lange-afstandlopers. Oorzaak is meestal het naar binnen kantelen van de voet (overpronatie en/of valgisatie van de voet). D.m.v. podotherapeutische zolen kan dit opgeheven worden en leidden tot klachtenvrij.
Een van de meest voorkomende knieklachten bij sporters is de springersknie, een overbelasting van de aanhechting van de kniepees aan de onderzijde van de knieschijf. De medische term is apexitis patellae. Deze blessure treedt vooral op bij serve-, volleyspelers en handballers, daar zij veel moeten sprinten en springen.
Ook regelmatig op harde banen spelen is een risicofactor. De klachten zijn langzaam verergerende stekende of zeurende pijn bij belasting van de knie (springen, sprinten, diep door de knieën gaan, trap lopen). Vaak voelt de knie na afloop van een training en ‘s morgens bij het opstaan stijf en pijnlijk aan.
Antipronatie schoenen zijn vaak de veroorzaker van knieklachten.
Hoe voorkom je een spingersknie?
- Een volledige warming-up vóór en cooling-down na de training of wedstrijd van elk tenminste 15 minuten, met voldoende aandacht voor correct uitgevoerde rekoefeningen van de bovenbeenspieren
- Zorg voor een goede basisconditie door regelmatig te fietsen, zwemmen, steppen of hard te lopen.
- Laat stijven bovenbeenspieren regelmatig losmasseren.
- Voer regelmatig rek- en spierversterkende oefeningen uit.
- Draag tennis- en hardloopschoenen met een schokdempende zool en train bij voorkeur niet op een harde ondergrond.
- Zorg voor een geleidelijke trainingsopbouw, met name als het gaat om sprint- en sprongtraining.
Eerste hulp
Bij het ontstaan van knieklachten is het zinvol de knie de eerste 48 uur regelmatig 10 tot 15 minuten te koelen en rust te geven. Rust betekent stoppen met spelen en die activiteiten vermijden welke pijn veroorzaken. Een snelle en goede eerste hulp is van groot belang voor een goede genezing. Verwijs bij ernstige gevallen naar een arts.
Hoe kunt u de training weer opbouwen?
Op het moment dat de behandelaar aangeeft dat de genezing van de knie voldoende is gevorderd of zodra gewoon lopen zonder pijn weer mogelijk is, kan men aan de slag gaan met de opbouw van de belasting. Bij deze opbouw is pijn het signaal om rust te houden; men mag de pijngrens niet overschrijden. Immers, indien de oefeningen te zwaar en te pijnlijk zijn wordt de genezing niet bevorderd maar juist vertraagd. Op opbouw van de belasting kan in drie stappen geschieden. Deze opbouw gaat van licht naar zwaar.
- Fase 1: verbetering van de functie
In deze fase wordt vooral aandacht besteed aan de spierversterking en de verbetering van de coördinatie en de flexibiliteit van de bovenbeenspieren. (zie oefening 1 t/m 5 van de rek- en spierversterkende oefeningen. - Fase 2: opbouw van de sportbelasting
In de tweede fase gaat de aandacht uit naar de specifieke tennisbelasting. De toename van de belasting zou in onderstaande volgorde kunnen plaatsvinden:- Oefening 1 t/m 7 van de rek- en spierversterkende oefeningen
- Fietsen (van een lichte naar een zware weerstand opbouwen)
- Hardlopen (op zachte ondergrond, draai en keeroefeningen, hardlopen of geaccidenteerd terrein
- Minitennis en tennis tegen een oefenmuurtje
- Fase 3: volledige sportbelasting
Bij de volledige sprotbelasting worden de oefeningen uitgebreid, bijvoorbeeld in onderstaande volgorde:- Baseline tennis (uit stand)
- Tennis drills
- Service en smash
- Sprongsmash en lage volleys
- Oefenwedstrijd
- Wedstrijdtennis
Herhaling voorkomen
Het is verstandig alle coördinatie- rek en spierversterkende oefeningen ook na volledig herstel regelmatig te herhalen.
Therapie
Raadpleeg een podoloog om te controleren of uw voetafwikkeling juist is. Een verkeerd looppatroon kan overbelasting geven op de spieren, pezen ene/of botten zodat recidief van de klachten kan ontstaan.
Podotherapeutische zolen hebben een stimulerende, corrigerende of ontlastende werking. D.w.z. het looppatroon wordt positief beïnvloed zodat er geen overbelasting op de spieren, pezen en/of botten kunnen ontstaan.
De functie van de voet wordt bepaald tijdens een uitgebreid onderzoek van 3 kwartier. Indien nodig wordt er gebruik gemaakt van gang-analyse met behulp van een computer met een drukmeetsysteem.
Omdat iedere voet anders functioneert worden de zolen individueel gemaakt en wordt er geen gebruik gemaakt van halffabrikaten.
Voor sporters worden speciale materialen gebruikt en een afdek dat niet glijdt.
Verwacht resultaat
Afhankelijk van de duur van de klachten is een goed resultaat mogelijk. Bij klachten langer dan 6 maanden is het effect minder goed. Correctie van de verkeerde voetstand is dan juist nodig.
Thuis oefeningen
Loopoefeningen: Bij een stap hoort eerst de hiel neer te komen. De afwikkeling van de voet moet geheel afgemaakt worden. Een vlot looptempo en zo min mogelijk staan en/of slenteren is belangrijk. Niet te kleine passen nemen.
Ontspanningsoefeningen: Massage en prikkelingen
Doel: het gevoel van de totale voet terugbrengen zodat er minder fixatie op de chronische pijn plaats vindt.
- Met de duim krachtig strijken over de voetzoolpees en met de knokkels de totale voet masseren. Dit kan voor het opstaan, tussendoor bij veel pijn en ‘ s avonds voor het slapen.
- Met een trilapparaat. Krachtig over de voetzool strijken gedurende 1 a 2 minuten. Daarna min. 1 minuut ‘navoelen’ door de voeten op bank, bed of zacht kussen te leggen. U voelt dan weer uw gehele voet en de plaats van de hevige pijn wordt op den duur daardoor minder.
- Ditzelfde effect bereikt u met een massage noppenborstel of voetrolapparaat.
- Afwisselend warm en koud voetbad met tussendoor ‘navoel’ periode’s van minimaal 1 minuut ertussen.
- Maar ook met de blote voeten over het strand, kiezelpaden en vochtig gras kan al een verbeterd gevoel geven in uw voeten.
- Voetmassages en voetzoolreflexologie is een aangenaam alternatief die door diversen pedicure’s worden toegepast.
- Massage slippers met noppen erin mogen enkele malen 5 min per dag gedragen worden voor een stimulatie van de bloeddoorstroming.
Chronische klachten zijn klachten die langer dan 3 maanden bestaan. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat chronische pijn een andere aanpak nodig heeft dan acute pijn. Het is niet zinvol om de behandeling te richten op het bestrijden van de pijn. Het is van belang om de functie te herstellen en de belastbaarheid op te bouwen via aangepaste training. Dan is het vrijwel altijd mogelijk om in het dagelijks leven beter te functioneren.
Bij chronische klachten is het dragen van podotherapeutische zolen niet altijd voldoende. Aanvullende therapieën zoals loopoefeningen, rekoefeningen, manueel therapie, belastbaarheid opbouwen en ontspanningstechnieken dragen bij aan klachtenvermindering.
Een van de specialisaties binnen podotherapie zijn de pijnen aan de achterzijde van de hiel of aan de knobbel onder de knie die voorkomen bij actieve kinderen in de groei. Vaak hebben kinderen met deze klachten een knikvoet. Met een goed therapieplan zijn de hielklachten vaak binnen 3 weken over. De knieklachten zijn vaak binnen 6 weken verdwenen.